Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» πραγματοποιεί σε συνεργασία με το «ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος» Πρόγραμμα Γονιδιακού ελέγχου για γυναίκες που έχουν ήδη βιώσει την εμπειρία καρκίνου του μαστού και σε 3 μέλη της οικογένειας τους.

Το Πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν σε μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «‘Αλμα Ζωής» που πληρούν τις απαραίτητες ιατρικές προϋποθέσεις. Δίνεται προτεραιότητα σε γυναίκες άνεργες ή/και οικονομικά αδύναμες.

Έτσι, οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν εκτεταμένη γονιδιακή ανάλυση μέσα από ένα Panel testing 41 γονιδίων. Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε γυναίκα να επιλέξει το εύρος της ανάλυσης ως προς:

 • Την ύπαρξη μετάλλαξης στα γονίδια BRCA1 και BRCA2
 • Την προδιάθεση καρκίνου του μαστού και ωοθηκών
 • Την προδιάθεση για οποιαδήποτε μορφή καρκίνου.

Η πραγματικότητα για το γονιδιακό έλεγχο

Σήμερα ο γονιδιακός έλεγχος για την αναζήτηση της μετάλλαξης στα γονίδια BRCA1 και BRCA2 που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού αλλά και για την ανάλυση προδιάθεσης για εμφάνιση καρκίνου μαστού/ωοθηκών ή οποιουδήποτε άλλου τύπου καρκίνου, γίνεται σε πολύ περιορισμένο ποσοστό λόγω του κόστους της εξέτασης, η οποία φθάνει τα 2.000€ και λόγω του ότι δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιπλέον, στα κέντρα που διενεργείται η εξέταση απουσιάζει η διεπιστημονική ομάδα γενετικής συμβουλευτικής (γενετιστής ή μοριακός βιολόγος, ψυχολόγος, ογκολόγος) που ορίζεται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Στόχος

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα στοχεύουμε:

 • Να βοηθήσουμε τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού που πληρούν τα κριτήρια για γενετικό έλεγχο να πάρουν την καλύτερη δυνατή απόφαση για τον εαυτό τους (είτε κάνοντας είτε μην κάνοντας το τεστ).
 • Να καλύπτουμε το κόστος της ιδιαίτερα ακριβής εξέτασης.
 • Να διαχειριζόμαστε τα αποτελέσματα του ελέγχου και τα συναισθήματα που ακολουθούν μια θετική απάντηση.
 • Να παρέχουμε συμβουλευτική / στήριξη τόσο στην ίδια όσο και σε μέλη της οικογένειάς της.
 • Να παρέχουμε τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές ως αποτέλεσμα ενός θετικού αποτελέσματος

Λίγα λόγια για το Πρόγραμμα Γονιδιακού ελέγχου

Τι είναι ο γονιδιακός έλεγχος και για ποιο λόγο γίνεται;

Γονιδιακός έλεγχος είναι αρχικά η καταγραφή του λεπτομερούς (σε τρεις γενεές) ιστορικού σε οικογένειες με ιστορικό καρκίνου μαστού / ωοθηκών ή άλλου τύπου.
Στη συνέχεια από δείγμα αίματος απομονώνεται το γενετικό υλικό στο οποίο ελέγχονται τα γονίδια που έχει επιλέξει η γυναίκα.
Ο λόγος για τον οποίο γίνεται ο γενετικός έλεγχος είναι για να καθοριστεί εάν υπάρχει σαφής κληρονομικότητα σχετικά με τον συγκεκριμένο καρκίνο. Με άλλα λόγια, εάν τα παιδιά έχουν κληρονομήσει από τον πατέρα ή την μητέρα μια συγκεκριμένη μετάλλαξη σε κάποιο από τα παραπάνω γονίδια.
Επιπλέον, η πληροφορία αυτή είναι σημαντική τόσο για τη νοσούσα όσο και για τους συγγενείς της (υγιείς / ασθενείς).

Σε ποιους απευθύνεται;

Απευθύνεται σε γυναίκες με καρκίνο μαστού που έχουν κάποιο ιστορικό καρκίνου μαστού / ωοθηκών ή άλλου τύπου καρκίνου στην οικογένειά τους ή σε γυναίκες που έχουν παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε ηλικία κάτω των 40 χρονών, χωρίς οικογενειακό ιστορικό.

Τι σημαίνει ένα θετικό αποτέλεσμα για μια γυναίκα που έχει ήδη νοσήσει με καρκίνο του μαστού;

Ένα θετικό αποτέλεσμα για μια γυναίκα που έχει ήδη νοσήσει με καρκίνο του μαστού σημαίνει ότι:

 • Έχει κληρονομήσει αυτήν την προδιάθεση
 • Έχει μια επιπλέον σημαντική πληροφορία για τον ογκολόγο της όπως είναι οι υποδοχείς και το HER2
 • Έχει αυξημένες πιθανότητες επανεμφάνισης καρκίνου μαστού στον άλλο μαστό και ίσως στις ωοθήκες
 • Μπορεί να γνωρίζει, εάν έχει παιδιά (ή άλλους συγγενείς) και μάλιστα κορίτσια, ποιo από αυτά την έχει κληρονομήσει άρα θα πρέπει να προσέχει περισσότερο
 • Έχει μια σημαντική πληροφορία στα χέρια της που μπορεί να τη βοηθήσει να ξεπεράσει το πρόβλημα
Δείτε περισσότερα