Προγράμματα που χρηματοδοτεί ο αγώνας

Προγράμματα ενάντια στο καρκίνο του μαστού που χρηματοδοτεί ο Αγώνας

Κάθε χρόνο, η Επιστημονική  Ομάδα του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», βάσει των αναγκών που αναφέρονται από τις επαγγελματίες αλλά και από τα μέλη του Συλλόγου, προσδιορίζει τα προγράμματα στα οποία διατίθενται οι πόροι από το Greece Race for the Cure®, τα οποία εγκρίνονται από την  Επιστημονική  Επιτροπή του συλλόγου που απαρτίζεται από έγκριτους επιστήμονες.

Από το 10ο Greece Race for the Cure® που πραγματοποιήθηκε το 2018, υλοποιούνται για όλο το 2019 προγράμματα στήριξης γυναικών που έχουν βιώσει τον καρκίνο του μαστού, αλλά και ενημέρωσης για την νόσο και τη σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.

Ομαδικά ψυχοθεραπευτικά προγράμματα

Τα ομαδικά προγράμματα ψυχοκοινωνικής στήριξης πραγματοποιούνται από τους έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Συλλόγου, ψυχολόγους υγείας – ψυχοθεραπευτές και κοινωνική λειτουργό.

Στόχος των ομάδων

 • Η άμεση αντιμετώπιση της κρίσης που επιφέρει η διάγνωση καρκίνου μαστού,
 • Η διαχείριση δυσάρεστων συναισθημάτων (άγχος, φόβος μετάστασης, φόβος θανάτου, κατάθλιψη),
 • Η αποδοχή της νέας εικόνας σώματος,
 • Η προσαρμογή στις νέες συνθήκες ζωής,
 • Η εκπαίδευση σε δεξιότητες για την επίτευξη καλύτερης ποιότητας ζωής.

Οι ομάδες που πραγματοποιήθηκαν δωρεάν για τα μέλη του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» κατά το 2017 και υλοποιήθηκαν από τα καθαρά έσοδα είναι:

 • Ομάδα Διαχείρισης συναισθημάτων
 • Ομάδα Οριοθέτησης Επικοινωνίας & Ανθρωπίνων Σχέσεων
 • Ομάδα Αυτογνωσίας
 • Ομάδα Στήριξης Γυναικών που βρίσκονται στα 2 πρώτα χρόνια μετά τη διάγνωση

Επίσης, Ομαδικά Προγράμματα Βελτίωσης Ποιότητας Ζωής:

 • Εργαστήριο βιωματικής φωτογραφίας για γυναίκες με εμπειρία καρκίνου του μαστού
 • Ομάδα παραδοσιακών χωρών
 • Ομάδα yoga

Δείτε περισσότερα: https://www.almazois.gr/programmata/omadika-programmata-psychokoinwnikis-stirixis/

Πρόγραμμα νομικής συμβουλευτικής & ενημέρωσης ασθενών

Στο Σύλλογο «Άλμα Ζωής» λειτουργεί ανοιχτή γραμμή στελεχωμένη από νομικό σύμβουλο, ώστε να παρέχεται πρόσβαση σε νομικές πληροφορίες σε οποιαδήποτε ασθενή με καρκίνο του μαστού πανελλαδικά.

Στόχος του προγράμματος

Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή νομικών συμβουλών στις ασθενείς & ενημέρωση για τον τρόπο διαχείρισης ειδικών θεμάτων μια φορά την εβδομάδα.

Νομικά ζητήματα – δικαιώματα ασθενών με καρκίνο μαστού

Οι ασθενείς μπορούν να καλέσουν στην τηλεφωνική γραμμή στήριξης για να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών με καρκίνο μαστού, τις ασφαλιστικές καλύψεις και τις κρατικές παροχές.

 • Παροχές σε είδος και σε χρήμα του ΕΟΠΥΥ.
 • Δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης ή συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας από τον ασφαλιστικό τους φορέα.
 • Εργασιακά δικαιώματα (μειωμένο ωράριο, ειδική άδεια).

Κοινωνικές παροχές όπως:

 • Επίδομα αναπηρίας.
 • Δελτίο μετακίνησης.
 • Κάρτα πολιτισμού.
 • Φορολογικά προνόμια/απαλλαγές.
 • Εισαγωγή/μεταγραφή εσωτερικού σε ΑΕΙ/ΤΕΙ.
 • Διευκολύνσεις στην Στρατιωτική Θητεία.
 • Έκπτωση σε Δημοτικά τέλη.
 • Έκπτωση σε σύνδεση internet του ΟΤΕ.

Δείτε περισσότερα: https://www.almazois.gr/programmata/dikaiwmata-asthenwn-karkinos-mastou/

Πρόγραμμα γενετικής συμβουλευτικής και ανάλυσης

Γονιδιακός έλεγχος είναι αρχικά η καταγραφή του λεπτομερούς (σε τρεις γενεές) ιστορικού σε οικογένειες με ιστορικό καρκίνου μαστού / ωοθηκών ή άλλου τύπου.

Ο λόγος για τον οποίο γίνεται ο γενετικός έλεγχος είναι για να καθοριστεί εάν υπάρχει σαφής κληρονομικότητα σχετικά με τον συγκεκριμένο καρκίνο. Με άλλα λόγια, εάν τα παιδιά έχουν κληρονομήσει από τον πατέρα ή την μητέρα μια συγκεκριμένη μετάλλαξη σε κάποιο από τα παραπάνω γονίδια.

Επιπλέον, η πληροφορία αυτή είναι σημαντική τόσο για τη νοσούσα όσο και για τους συγγενείς της (υγιείς / ασθενείς).

Σήμερα ο γονιδιακός έλεγχος για την αναζήτηση της μετάλλαξης στα γονίδια BRCA1 και BRCA2 που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού αλλά και για την ανάλυση προδιάθεσης για εμφάνιση καρκίνου μαστού/ωοθηκών ή οποιουδήποτε άλλου τύπου καρκίνου, γίνεται σε πολύ περιορισμένο ποσοστό λόγω του κόστους της εξέτασης, η οποία φθάνει τα 2.000€ και λόγω του ότι δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» πραγματοποιεί σε συνεργασία με το «ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος» Πρόγραμμα Γονιδιακού ελέγχου για γυναίκες που έχουν ήδη βιώσει την εμπειρία καρκίνου του μαστού και σε 3 μέλη της οικογένειας τους.

Το Πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν σε μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» που πληρούν τις απαραίτητες ιατρικές προϋποθέσεις. Δίνεται προτεραιότητα σε γυναίκες άνεργες ή/και οικονομικά αδύναμες.

Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε γυναίκα να επιλέξει το εύρος της ανάλυσης ως προς:

 • Την ύπαρξη μετάλλαξης στα γονίδια BRCA1 και BRCA2
 • Την προδιάθεση καρκίνου του μαστού και ωοθηκών
 • Την προδιάθεση για οποιαδήποτε μορφή καρκίνου.

Στόχος

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα στοχεύουμε:

 • Να βοηθήσουμε τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού που πληρούν τα κριτήρια για γενετικό έλεγχο να πάρουν την καλύτερη δυνατή απόφαση για τον εαυτό τους (είτε κάνοντας είτε μην κάνοντας το τεστ).
 • Να καλύπτουμε το κόστος της ιδιαίτερα ακριβής εξέτασης.
 • Να διαχειριζόμαστε τα αποτελέσματα του ελέγχου και τα συναισθήματα που ακολουθούν μια θετική απάντηση.
 • Να παρέχουμε συμβουλευτική / στήριξη τόσο στην ίδια όσο και σε μέλη της οικογένειάς της.
 • Να παρέχουμε τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές ως αποτέλεσμα ενός θετικού αποτελέσματος

Περισσότερα: https://www.almazois.gr/programmata/genetiki-symvouleutiki-analysi/

Πρόγραμμα ενημέρωσης σε χώρους εργασίας και σε γενικό πληθυσμό

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

O Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο μαστού «Άλμα Ζωής» πραγματοποιεί ομιλίες σε χώρους εργασίας και σε άλλους φορείς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενημερώνοντας εργαζόμενες γυναίκες αλλά και γενικό πληθυσμό για την σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού και διανέμοντας ενημερωτικό υλικό.

Οι ενημερωτικές παρεμβάσεις πραγματοποιούνται από ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, είναι διάρκειας 1 ώρας και 30 λεπτών και παρέχονται δωρεάν σε όσες εταιρίες ή φορείς το επιθυμούν.
Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι τα 40 άτομα.

Στόχος του προγράμματος

Στόχος του προγράμματος ενημέρωσης σε χώρους εργασίας και φορείς, είναι η ενημέρωση για την πρόληψη-έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και η κινητοποίηση του γενικού πληθυσμού για τακτικό προληπτικό έλεγχο.

Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν:

 • Χειρουργός Μαστού ή Ογκολόγος – Παθολόγος ή Ακτινοδιαγνώστης Μαστού.
 • Κοινωνική Λειτουργός ή Ψυχολόγος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «’Αλμα Ζωής».
 • Γυναίκα με εμπειρία καρκίνου του μαστού, εκπαιδευμένη εθελόντρια του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «’Αλμα Ζωής».

Περισσότερα: https://www.almazois.gr/programma-enimerwsis-xwroi-ergasias/

Πρόγραμμα παροχής πρακτικών συμβουλών για γυναίκες σε θεραπεία.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο μαστού «Άλμα Ζωής» διοργανώνει το πρόγραμμα παροχής πρακτικών συμβουλών ομορφιάς, περιποίησης δέρματος και διατροφής σε γυναίκες υπό χημειοθεραπεία/ ακτινοθεραπεία/ορμονοθεραπεία.

Το πρόγραμμα στελεχώνεται από αισθητικό και διατροφολόγο και παρέχεται δωρεάν σε κάθε γυναίκα που βρίσκεται σε θεραπεία και θα ήθελε να λάβει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση των παρενεργειών των θεραπειών.

Εξατομικευμένα ραντεβού πραγματοποιούνται σε σταθερές ημέρες και ώρες, στα γραφεία του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» αλλά και τηλεφωνικώς για όσες γυναίκες βρίσκονται στη φάση της χημειοθεραπείας / ακτινοθεραπείας/ ορμονοθεραπείας για τον καρκίνο του μαστού, ανεξάρτητα από το αν είναι μέλη του Συλλόγου.

Στόχος του προγράμματος:

Η βελτίωση της λειτουργικότητας και της ψυχολογικής επιβάρυνσης των ασθενών που βρίσκονται σε θεραπεία, μέσα από την παροχή ενημέρωσης και εξατομικευμένης πρακτικής βοήθειας για θέματα που επηρεάζουν την εικόνα σώματος.

Περισσότερα: https://www.almazois.gr/symvoules-omorfias-dermatos-chemo/
κίνο μαστού.

Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης

Η τηλεφωνική Γραμμή στήριξης του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» είναι μία εμπιστευτική πηγή πληροφόρησης που έρχεται να δώσει απαντήσεις σε προβλήματα που απασχολούν γυναίκες με εμπειρία καρκίνο μαστού και τις βοηθά να αντιμετωπίσουν ό, τι τις προβληματίζει σχετικά με τη διάγνωσή του και τη διαχείριση της νόσου. Το κάθε τηλεφώνημα απαντάται σε κλίμα σεβασμού και εχεμύθειας, ενώ πάντα διασφαλίζεται το απόρρητο.

Κάθε γυναίκα με εμπειρία καρκίνου μαστού μπορεί να καλέσει καθημερινά στο 210 8 253 253 και να μιλήσει με Ψυχολόγο Υγείας ή Κοινωνική Λειτουργό. Επίσης, την γραμμή στελεχώνει και νομικός σύμβουλος συγκεκριμένες ημέρες και ώρες.

Ο στόχος της Τηλεφωνικής Γραμμής Στήριξης είναι

 • Η ψυχολογική στήριξη της γυναίκας με καρκίνο του μαστού σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας κι αν βρίσκεται.
 • Η ψυχολογική στήριξη της πάσχουσας που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα ή δυσκολίες λόγω των παρενεργειών των θεραπειών και αδυνατεί να επισκεφτεί τα γραφεία του Συλλόγου.
 • Η συμβουλευτική ατόμων που φροντίζουν τη γυναίκα με καρκίνο του μαστού.
 • Η ενημέρωση των ασθενών για τα δικαιώματά τους και τις παροχές των ασφαλιστικών τους ταμείων.

Περισσότερα: https://www.almazois.gr/tilefwniki-grammi-stirixis-karkinos-mastou/

Πρόγραμμα Κατάρτισης Επαγγελματιών Υγείας στις Δεξιότητες Επικοινωνίας με τον Ογκολογικό Ασθενή

Το πρόγραμμα Κατάρτισης Επαγγελματιών Υγείας στις Δεξιότητες Επικοινωνίας με τον Ογκολογικό Ασθενή υλοποιείται μέσα από κύκλο Εκπαιδευτικών σεμιναρίων 25 ωρών. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια περιλαμβάνουν εισηγήσεις με στόχο την θεωρητική κατάρτιση των επαγγελματιών αλλά και πρακτική εξάσκηση μέσω role play.

O Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», αναγνωρίζοντας τις αυξημένες ανάγκες υλικοτεχνικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία της Ελλάδας και έχοντας σαν στόχο την αύξηση του ποσοστού της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας φροντίδας των ασθενών, ανακοινώνει την προκήρυξη Δωρεάς για την κάλυψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού σε παθολογοανατομικά εργαστήρια, κέντρα μαστού, ακτινολογικά τμήματα, ογκολογικές και ακτινοθεραπευτικές κλινικές των Πανεπιστημιακών και αντικαρκινικών Νοσοκομείων της Ελλάδας.

Διαχειριστικός έλεγχος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής” από την Deloitte.